logo

Den Oever

Den Oever is een dorp gelegen in de gemeente Hollands Kroon in de kop van Noord-Holland 'op' het voormalig eiland Wieringen. Het dorp ligt pal tegen de Afsluitdijk aan. Den Oever is vooral bekend om de garnalenvisserij en de vismarkt. Den Oever wordt ook wel de hoofdstad van de zeeverse vis genoemd.

Naast de haven met de grote vissershallen staat er in het dorp de korenmolen De Hoop, deze dateert van 1675. Aan de rand van het dorp is sinds 2004 het Vikinginformatiecentrum (VIC) gevestigd. Dit gebouw is tevens het VVV-kantoor.

Bij Den Oever ligt de Afsluitdijk. Begin 30-er jaren zijn in de Afsluitdijk drie groepen spuisluizen aangelegd om het zoete IJsselmeerwater naar de Waddenzee af te voeren. Voor de scheepvaart werd een schutsluis gebouwd. De Stevinsluizen zijn een rijksmonument.

Bij de spuisluizen zijn tijdens de tweedewereldoorlog diverse kazematten aangelegd ter bescherming van de sluizen. De Stelling bij Den Oever heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks een rol gespeeld omdat het Duitse leger tijdens de slag om de Afsluitdijk de stelling Kornwerderzand niet zijn gepasseerd.

Afhankelijk van het getij vindt er eind augustus of begin september de Flora en Visserijdagen Den Oever plaats.

Bezienswaardigheden