logo

Menu

Bed and Breakfast Wieringen

Wieringen

Iets over Wieringen

Het is echt de moeite waard om eens een bezoek aan het voormalige eiland Wieringen te brengen, gelegen in de kop van Noordholland.

 

jaar 715
Bekend is dat Friezenkoning Redbad in 715 naar Wieringen kwam om te jagen. Het schijnt dat de naam "Koningsweg" in Hippolytushoef naar deze Friezenkoning is vernoemd.

jaar 1300
Rond deze tijd komt de naam "Wiron" voor in beschrijvingen.

jaar 1570
Allerheiligenvloed

jaar 1571
Willem Bloys van Treslong kwam 'op' Wieringen, hij was een edelman uit de Zuidelijke Nederlanden.
In dit jaar sluit Bloys van Treslong zich met zeven schepen aan bij de watergeuzen. Begin maart 1572 raakt Bloys van Treslong met zijn vloot vastgevroren bij Wieringen en worden zij belaagd door vier Spaanse compagnieën. Bloys en zijn mannen konden ter nauwernood ontsnappen aan de Wieringers en de Spaanse soldaten. Bloys van Treslong verloor hierbij zijn zwaard, wat nu nog in de Michaëlskerk te Oosterland hangt.

jaar 1675
Ernstige overstromingen

Jaar 1932
In dit jaar werd het eiland definitief met het vaste land verbonden, d.m.v. de Afsluitdijk. Het glooiende lanschap is echt typerend voor wieringen. Bos, water, strand, dijken...... Wieringen heeft het allemaal. Dus als u van wandelen, fietsen, sportvissen houdt ?, dan kunt u zich op Wieringen zeker uitleven. De volgende dorpen kunt u o.a. "op" Wieringen vinden. Den Oever, Hippolytushoef  Oosterland Westerland  De Houkes Stroe en meer.

Het wapen van Wieringen
Bestaande uit een grote letter "W"
2 Leeuwen, en 2 Rotganzen

Den Oever
Den Oever is vooral bekend om zijn gezellige vissershaven. (Dagje sportvissen) Het is altijd leuk om eens over de kade te lopen. Het winkelcentrum ligt vlak bij de haven. Verdere bezienswaardigheden zijn o.a.  molen "De Hoop",  het Museum van de Aarde, de sluizen van de Asfluitdijk. Ook het Robbenoordbos is een aanrader als u van fietsen of wandelen houdt.

Hippolytushoef
Ook in de volksmond  wel Hippo genoemt, heeft een gezellige dorpskern, en is  één van de grotere dorpen "op" Wieringen. Rondom de kerk vindt u gezellige winkels, en terrassen. Geregeld is er wel iets te doen in Hippolytushoef, bijv diverse markten, gezellige dorpsfeesten en meer.

Westerland
Westerland is het hoogst gelegen dorp "op" het eiland Wieringen. Voor camping- en water recreatie is Westerland zeker aan te bevelen. Ook het schitterdende uitzicht over het Amstelmeer is echt de moeite waard. Naar men zegt is er "op" Westerland een Vikingschat gevonden, deze kunt u in Den Oever (Het Museum van de aarde) bekijken.

Oosterland
Oosterland is een van de kleinere dorpen op Wieringen, hier vindt u o.a. de Michaels Kerk.

Nieuws

Bezienswaardigheden